Superfoods

Superfood, czyli produkty, po które warto sięgać

Superfoods to termin, którego używa się na określenie żywności korzystnie wpływającej na nasze zdrowie. Charakteryzuje się ona wysoką zawartością składników odżywczych, a także witamin i minerałów. Lista produktów, które zalicza się do superfoods jest naprawdę długa. Poniżej przedstawiamy wybrane produkty żywnościowe, które bez wątpienia warto wprowadzić do swojej diety.

Orzechy pecan

Wyglądem są bardzo zbliżone do rosnących na terenie naszego kraju orzechów włoskich. Rosną w Ameryce Północnej. Dostarczają dużych ilości tłuszczy jednonienasyconych. Zawierają również białko, co sprawia, że powinny po nie sięgać osoby pozostające na diecie bezmięsnej. Są doskonałym źródłem witaminy E, która dba o kondycję naszej skóry i skutecznie chroni nas przed wpływem wolnych rodników. Tym samym opóźnia procesy starzenia. Regularne spożywanie orzechów pekan przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. To właśnie z tego powodu chronią przed chorobami układu krążenia.

Żurawina

Te czerwone kuleczki charakteryzują się niezwykle wysoką zawartością substancji przeciwutleniających. Zalicza się do nich przede wszystkim flawonoidy oraz antocyjany. W żurawinie znajduje się również kwas benzoesowy, a także cytrynowy. Do tego dochodzą duże ilości witamin, tanin, a także naturalnych substancji konserwujących. Żurawina wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne. Szczególnie dobrze radzi sobie z infekcjami pęcherza moczowego. Chroni przed powstawaniem skrzepów, rozszerza naczynia krwionośne, stanowiąc tym samym skuteczną ochronę przed chorobami układu krążenia. Największą popularnością cieszy się żurawina suszona, która doskonale komponuje się z płatkami śniadaniowymi oraz owsianką. Można traktować ją również jako przekąskę.

Jagody goji


To egzotyczny odpowiednik żurawiny. Roślina ta naturalnie występuje w Tybecie oraz Mongolii. Zawierają one ogromne ilości antyoksydantów. Są doskonałym źródłem witaminy C, której znajduje się w nich więcej niż w cytrynach i pomarańczach. Warto więc po nie sięgać w ramach profilaktyki infekcji jesienno – zimowych. Przyczyniają się do wzmocnienia odporności organizmu. Zawierają witaminę A, a także E, skutecznie dbając tym samym o kondycję naszej skóry. Jak je jeść? Można dodawać je do owsianki czy jaglanki. Są również świetną przekąską, która jest nie tylko zdrowa, ale także bardzo smaczna.

Superfoods to niezwykle pojemna kategoria produktów żywnościowych. Wymienione przez nas przykłady to jedynie niewielki wycinek tego, co znaleźć można na sklepowych półkach. Każdy, kto chce zatroszczyć się o własne zdrowie powinien jak najczęściej sięgać po superżywność.

Food obraz autorstwa timolina - www.freepik.com