Superfoods

Superfoods – co je wyróżnia?

Współczesny konsument musi odpowiedzialnie wybierać żywność, ponieważ niestety w większości upraw wciąż stosuje się pestycydy i nawozy sztuczne. Chociaż powstają coraz liczniejsze gospodarstwa ekologiczne, to jednak w naszych sklepach wciąż dominują tanie warzywa i owoce importowane z Hiszpanii lub Chin. Lepiej wydać trochę więcej kupując żywność bez chemicznych zanieczyszczeń, bo odpowiednie odżywienie organizmu to długoterminowa inwestycja w nasze zdrowie.

Jeżeli na co dzień nie mamy czasu, aby gotować samodzielnie, warto nieco się wspomóc włączając do naszej diety pokarmy, które zawierają szczególnie dużo cennych substancji odżywczych, czyli superfoods. Niektóre z nich nawet nie wymagają od nasz żadnej obróbki cieplnej. Większość superfoods jest dostępne w sproszkowanej formie, którą  wystarczy zmieszać z wodą, sokiem lub koktajlem.

Cenne źródła białka, witamin i minerałów

Nawet prowadząc stosunkowo zdrowy styl życia możemy nabawić się niedoborów pewnych substancji odżywczych. Z badań statystycznych wynika, że mimo zwiększającej się świadomości, jak prawidłowo się odżywiać, większości z nas brakuje magnezu, cynku, witaminy B12. Warto sprawdzić, czy i w naszym przypadku tak jest.

Superfoods są doskonałym sposobem na to, by w pełni zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu. Takie produkty jak spirulina to bogate źródło beta-karotenu, cynku, magnezu, białka i witamin z grupy B. Zawierają także o 50 razy więcej żelaza niż mięso, które jest niezwykle cenne w przypadku anemii. Występujące w niej białka – globiny wspomagają odbudowę czerwonych krwinek.

Natomiast quinoa, czyli komosa ryżowa to pseudozboże, które zawiera jako jedna z niewielu roślin pełną pulę aminokwasów, więc jest niezastąpionym źródłem białka dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Dzięki temu, że składa się z węglowodanów złożonych zapewnia energię nie powodując nagłych skoków poziomu cukru we krwi.

Nasze polskie superfoods


Często żyjemy w przekonaniu, że tak zwana superżywność to wyłącznie egzotyczne produkty, które rosną w tak odległych stronach jak lasy Amazonii. Jednak jest to błędne myślenie. Na naszej szerokości geograficznej również występuje wiele cennych roślin i ziół, które mogą zdziałać prawdziwe cuda dla naszego zdrowia. Należą do nich zarodki pszenne, miód gryczany, kapusta, a nawet czosnek przez swój niesamowity wpływ na układ odpornościowy.

Superfoods to nie tylko kolejna moda, ale zdrowa żywność znana ludzkości od lat. Współcześnie nie musi nas już ograniczać szerokość geograficzna, więc próbując smaków innych tradycji i kultur, często zapominamy, że posiadamy również nasze polskie superfoods (https://www.bee.pl/9249-superfoods). Trudno nie zauważyć podobieństwa nasion chia do siemienia lnianego. To doskonały przykład na to, że nie zawsze trzeba wydawać dużo pieniędzy, by żyć zdrowo.

Food obraz autorstwa jcomp - www.freepik.com